Voor Wie?

Wij zijn met name gespecialiseerd in de behandeling van traumagerelateerde klachten, angstklachten en stressgerelateerde klachten zoals Burn-out. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over het type klachten.

Traumagerelateerde klachten

Wanneer je nare gebeurtenissen hebt meegemaakt in je leven en deze niet goed hebt kunnen verwerken, kan het zijn dat je op een gegeven moment vastloopt in je leven. Ook als deze nare gebeurtenissen al lang geleden hebben plaatsgevonden.

Je kunt anders gaan voelen, denken en je anders gaan gedragen. Het kan zijn dat dit geleidelijk gebeurd en je je niet realiseert dat dit te maken heeft met bepaalde gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. De volgende klachten kunnen ontstaan na het hebben meegemaakt van nare gebeurtenissen: steeds weer terugdenken aan de nare gebeurtenis, nachtmerries, vermijden om te praten over of te denken aan de nare gebeurtenis, schaamte of schuldgevoel, snel geprikkeld zijn, somberheid, je zorgen maken, angsten, paniek, een negatief zelfbeeld, slaapproblemen,  relatieproblemen en onverklaarbare lichamelijke klachten/chronische pijn.

Gebeurtenissen die kunnen leiden tot traumagerelateerde klachten zijn onder andere: ongevallen, brand, verlies van een baan, verlies van een dierbare, diagnose van een ernstige ziekte, overval, verkrachting of aanranding, getuige van (huislijk) geweld, mishandeling, pestervaringen, medische ingrepen en oorlogsgeweld.

Angstklachten

Iedereen is wel eens gespannen of ergens bang voor. Dat is normaal. Angst is ook nuttig, omdat het ons waarschuwt voor gevaarlijke situaties. Soms gaat de angst echter te ver en wordt het dagelijks functioneren erdoor belemmert. Angsten uiten zich vaak lichamelijk (trillen, hoofdpijn, buikpijn), cognitief (vervelende gedachten over nare dingen die kunnen gebeuren, piekeren) en gedragsmatig (vermijden van angstige situaties). Er zijn verschillende soorten angsten. Wij richten ons met name op onderstaande angstklachten:

Paniekaanvallen
Paniekaanvallen zijn plotseling optredende, kortdurende periodes van hevige angst, waarbij iemand verschillende lichamelijke symptomen ervaart zoals hartkloppingen, benauwdheid, misselijkheid, zweten en trillen. Soms leidt de angst voor deze symptomen ertoe dat mensen situaties uit de weg gaan. Vaak zijn dat openbare ruimtes zoals winkels, bioscoop, kerk, openbaar vervoer of drukke menigten.

Piekeren
Bij Mensen die veel piekeren over verschillende thema`s en hier moeilijk mee kunnen ophouden spreken we van gegeneraliseerde angst. Het piekeren richt zich op meerdere onderwerpen, zoals school, werk, gezin en familie, vrienden, gezondheid en gebeurtenissen in de wereld.

Specifieke fobieën
Er zijn veel verschillende soorten specifieke angsten zoals angst voor: vliegen, dieren, donker, hoogtevrees, weersomstandigheden, medische situaties, tandarts, autorijden, enge ziektes, faalangst en overgeven.

Burn-Out en stress-gerelateerde klachten

Bij een burn-out is er sprake van totale uitputting van het lichaam, waarbij je lijf en brein tegelijkertijd in een soort van jaagstand staan. Bij een burn-out kun je last hebben van een veelheid aan lichamelijke en psychische klachten: vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, paniekaanvallen en allerlei lichamelijke klachten (hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, darmproblemen, hartkloppingen, benauwdheid). Daarnaast kun je als gevolg van een burn-out ineens last krijgen van een negatief zelfbeeld, gevoelens van falen en schuld.

De behandeling bestaat vaak uit verschillende componenten: een combinatie in van gedragstherapie, EMDR en mindfulness. Het is van belang om door middel van gedragstherapie tot herstel te komen. Daarnaast brengen we persoonsfactoren in kaart, die een risicofactor zijn tot het ontwikkelen van een burn-out en pakken we deze vervolgens aan dmv gedragstherapie en EMDR. Tenslotte kijken we naar werkgerelateerde factoren en maken een plan tav re-integratie.

Chronische pijn

Normaal is pijn een signaal dat er iets in het lichaam niet goed gaat. Soms is de oorzaak van de pijn al weg maar blijft de pijn, of is de pijn erger dan de ernst van het letsel zou doen verwachten. Pijn ervaren we met onze hersenen, waarbij meerdere hersengebieden in een netwerk samenwerken. De hersenen zijn bij chronische pijn als het ware uit balans. Een andere oorzaak waardoor het brein uit zijn evenwicht kan raken is de uitval van zenuwbanen, bijvoorbeeld door amputatie (fantoompijn) of de beschadiging van zenuwen. EMDR kan helpen om het evenwicht in het brein te herstellen, waardoor pijnklachten verminderen of zelfs verdwijnen.