Bij een dwangstoornis heb je steeds dezelfde terugkerende gedachten, die je niet wilt hebben. Om deze gedachten en de vervelende gevoelens die erbij horen weg te krijgen, moet je van jezelf steeds weer bepaalde dingen doen. Dit kan tot gevolg hebben dat de gedachten en handelingen veel tijd in beslag nemen en voor problemen zorgen in het dagelijks leven.
Dwangklachten
Dwang bestaat uit twee aspecten, namelijk dwanggedachten en dwanghandelingen. De dwanggedachten zijn vaak zo angstwekkend
dat ze als het ware bezworen moeten worden door dwanghandelingen of rituelen. Deze handelingen verminderen de angst,
maar vergen vaak veel tijd. Mensen met dwang voelen zich gedwongen om deze handelingen uit te voeren. Bij voorbeeld
overmatig handen wassen uit angst jezelf of anderen te besmetten en het overmatig controleren of deuren op slot zitten.
Het kan zijn dat dwanggedachten en dwanghandelingen ontstaan zijn na het meemaken van nare gebeurtenissen.
We spreken dan over trauma gerelateerde klachten.
Angstklachten
Angsten uiten zich vaak lichamelijk (trillen, hoofdpijn, buikpijn), cognitief (vervelende gedachten over nare dingen die kunnen gebeuren, piekeren) en gedragsmatig (vermijden van angstige situaties).
Burn-out
Burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een lange periode van stressvolle (werk)omstandigheden. Mensen kunnen niet meer goed functioneren door aanhoudende vermoeidheid
Chronische pijn
Normaal is pijn een signaal dat er iets in het lichaam niet goed gaat. Soms is de oorzaak van de pijn al weg maar blijft de pijn, of is de pijn erger dan de ernst van het letsel zou doen verwachten.
Traumaklachten
Wanneer je nare gebeurtenissen hebt meegemaakt in je leven en deze niet goed hebt kunnen verwerken, kan het zijn dat je op een gegeven moment vastloopt. Je kunt anders gaan voelen, denken en je anders gaan gedragen.