gedragstherapie

Gedragstherapie helpt je om disfunctioneel gedrag om te zetten naar helpend gedrag, waardoor je corrigerende ervaringen op gaat doen en anders gaat denken over situaties die je liever uit de weg gaat.

Wat is gedragstherapie?

Gedragstherapie is een effectief bewezen behandelmethode bij verschillende problemen, zoals bij angsten en fobieën, slaapproblemen en burn-out. Binnen de gedragstherapie gaan we er van uit dat disfunctionele gedragspatronen vaak ontstaan als gevolg van negatieve gedachten. Deze gedachten betreffen veelal angstige verwachtingen in bepaalde situaties in het dagelijks leven. Als het gevolg van deze angstige verwachting, gaan we bepaalde situaties uit de weg, zeggen geen nee of vertonen zogenaamd `veiligheidsgedrag` om bepaalde situaties te doorstaan.
De manier waarop je denkt over een situatie, zorgt er voor dat je je angstig voelt en zorgt er voor dat je vermijdingsgedrag gaat vertonen. Hierdoor kun je nooit een corrigerende ervaring opdoen en wordt het angstscenario in je hoofd steeds maar groter.
Stel dat je bang bent om een auto-ongeluk te krijgen. Als gevolg daarvan stap je niet meer achter het stuur van de auto, zodat je je niet bang hoeft te voelen en omdat je denkt de angstige verwachting namelijk `een auto-ongeluk` kunt voorkomen. Doordat je vervolgens niet meer autorijdt of slechts in een beperkte omgeving rijdt, ga je nooit leren dat deze angstige verwachting helemaal niet zo reëel is en blijft de angst bestaan. Als we het hebben over veiligheidsgedrag, kan het zijn dat je bij voorbeeld alleen nog autorijdt met 6 koppen koffie op, omdat je denkt daardoor heel alert te zijn en daarmee een ongeluk kunt voorkomen.
Bij gedragstherapie ga je stapje voor stapje de situatie aan, die je liever vermijdt. Op deze manier vermindert je angst en kun je weer meer vrijuit gaan leven. 

Werkwijze

Bij de start van de therapie brengen we samen eerst in kaart welke situaties je vermijdt en welk veiligheidsgedrag je toepast. Vervolgens zoeken we uit, welke angstige verwachting je hebt en welke voor- en nadelen het heeft om bepaalde situaties te vermijden of met bepaald veiligheidsgedrag te doorstaan. Vervolgens maken we een stappenplan om de gevreesde situatie stapsgewijs aan te gaan, waar je thuis en waar mogelijk in de therapiesessies mee aan de slag gaat. Daarbij bedenken we samen helpend gedrag om de situaties met wat meer vertrouwen aan te gaan.
Naast gedragstherapie, kan er tevens EMDR ingezet worden om nare ervaringen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van de angst te verwerken en om de geloofwaardigheid van angstverwachtingen te verminderen.

Vragen of aanmelden?

Mocht je nog vragen hebben over Cognitieve gedragstherapie of wil je weten of een behandeling geschikt is voor het verminderen van jouw eigen klachten, neem dan gerust contact met mij op.